- Blog
- Veilig wonen met een evenwichtsstoornis: 9 tips voor een veilige badkamer
Veilig wonen met een evenwichtsstoornis: 9 tips voor een veilige badkamer
Voor veel mensen is de badkamer een plek om te ontspannen. Maar als u een evenwichtsstoornis heeft, kan de badkamer ook een risicovolle plek zijn. Gladheid, drempels en obstakels vergroten de kans op vallen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om uw badkamer veiliger en comfortabeler te maken. Met een paar aanpassingen geniet u weer met vertrouwen van uw badkamer.

1. Plaats veiligheidsgrepen
Veiligheidsgrepen zorgen op veel plekken in de badkamer voor extra zekerheid. Laat ze bijvoorbeeld plaatsen bij de inloopdouche, het toilet en zelfs bij het wastafelmeubel. De grepen verminderen de kans op vallen.
Veiligheidsgrepen zijn er in verschillende materialen en kleuren, zodat ze passen bij de stijl van uw badkamer. U kunt ook inklapbare grepen plaatsen, bijvoorbeeld naast het toilet.
2. Vervang uw douchebak door een inloopdouche
Een douchebak kan een risico vormen voor mensen met een evenwichtsstoornis. De hoge opstap van de douchebak zorgt voor struikelgevaar. Een inloopdouche is een veilige en moderne oplossing. Met een inloopdouche loopt u makkelijker de douche in. U hoeft dan niet over een hoge rand te stappen. Al onze inloopdouches bevatten standaard een antislipvloer van Villeroy & Boch met de hoogste antislipwaarde.
3. Plaats een douche-wc op aangepaste hoogte
Een standaard toilet kan soms te laag zijn, wat het opstaan moeilijker maakt. Een douche wc op aangepaste hoogte is de perfecte oplossing. Door de hoogte van het toilet aan te passen, kunt u eenvoudiger zitten en opstaan zonder dat u veel kracht of balans nodig heeft.
Douche wc’s zijn voorzien van een geïntegreerde sproeier en soms zelfs een föhnfunctie. Ook kunt u kiezen voor een verwarmde bril. Deze extra’s maken het gebruik van het toilet prettiger en veiliger, omdat u minder hoeft te bewegen om uzelf schoon te maken. Daarnaast is het hygiënischer en comfortabeler.
4. Wilt u badderen? Kies voor een instapbad
Badderen is voor veel mensen ontspannend, maar met een evenwichtsstoornis is het in- en uitstappen soms lastig. Een instapbad heeft een deur die u gemakkelijk kunt openen om in en uit te stappen. Hierdoor is het bad veiliger en toegankelijker.
Een instapbad is vaak voorzien van een zitje, waardoor u niet volledig hoeft te liggen. Dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens het badderen en maakt het makkelijker om weer op te staan. Onze instapbaden bevatten – net zoals de inloopdouches – hoogwaardige antislipvloeren.
5. Zorg voor voldoende verlichting
Goede verlichting is essentieel in elke badkamer, zeker voor mensen met een evenwichtsstoornis. Donkere hoeken of slecht verlichte ruimtes vergroten de kans op struikelen of het missen van houvast. Zorg daarom voor heldere verlichting in de badkamer. Plaats bijvoorbeeld spotjes in het plafond en overweeg extra verlichting bij de spiegel, het toilet en in de douche. Met dimbare verlichting past u de felheid aan naar wens.
6. Installeer een antislipvloer in de gehele badkamer
Een natte badkamer kan snel een gladde omgeving worden. Een antislipvloer is daarom een waardevolle investering. Bij MAX Badkamers bevatten de inloopdouches en instapbaden standaard een hoogwaardige antislipvloer van Villeroy & Boch. U kunt er daarnaast ook voor kiezen om in de rest van de badkamer een antislipvloer te plaatsen.
7. Kies voor thermostatische kranen
Een thermostatische kraan zorgt ervoor dat het water altijd op een veilige, ingestelde temperatuur blijft. Dit voorkomt dat u plotseling onder te heet of te koud water staat, wat kan leiden tot schrikreacties en verlies van balans.
Thermostatische kranen zijn er zowel voor de douche als het bad. Met een simpele draaiknop past u de temperatuur aan, zonder dat u meerdere hendels hoeft te bedienen.
8. Verwijder obstakels en plaats alles binnen handbereik
Een opgeruimde badkamer is een veilige badkamer. Zorg ervoor dat er geen losse voorwerpen op de vloer liggen waarover u kunt struikelen. Denk bijvoorbeeld aan losse handdoeken, matten of verzorgingsproducten. Door alles netjes op te bergen in kastjes of op planken voorkomt u onnodige risico’s.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alles wat u vaak gebruikt, zoals handdoeken, zeep en shampoo, binnen handbereik is. Dit voorkomt dat u onnodig hoeft te bukken of strekken.
9. Gebruik een douchestoel of -kruk
Als u moeite heeft met lang staan of als u snel uit balans raakt, kan een douchestoel of -kruk uitkomst bieden. U kunt dan zitten tijdens het douchen. Er zijn verschillende soorten douchestoelen beschikbaar, van vaste modellen tot inklapbare varianten.
Meer weten over uw badkamer veiliger maken?
Bent u nieuwsgierig geworden naar mogelijkheden rondom een badkamerrenovatie? Bel dan naar 0341-781111 of vraag een adviesgesprek aan door het online formulier in te vullen. Wij komen vrijblijvend voor een adviesgesprek bij u thuis.
- Gratis persoonlijk advies op maat
- Focus op veiligheid en comfort
- Levensloopbestendig

Ja, ik ontvang graag de gratis brochure!
- 36 pagina’s vol met mogelijkheden voor uw badkamer
- Met voor- en nafoto’s van onze klanten
- 10.000+ tevreden klanten gingen u voor
- Ontvang direct een kortingscode t.w.v. maximaal € 1.000,-